دیه مرگ مغزی و عوارض ناشی از آن در دو صورت بهبودی و عدم بهبودی
- پرسش
اگر شخصی جنایتی بر دیگری وارد سازد که در اثر آن مجنی علیه مبتلا به مرگ مغزی گردد، درصورت غیر عمدی بودن جنایت، بفرمایید:
الف. دیه مرگ مغزی چه مقدار است؟
ب. آیا علاوه بر دیه مزبور، دیهای نیز بر اعضای دیگر مانند دست، پا، چشم و … که کارآیی خود را دراثر ضربه مغزی از دست دادهاند، تعلق میگیرد یا خیر؟
ج. در دو مورد فوق، در صورتی که مجنیعلیه بهبودی خود را به دست آورد، تکلیف دیهای که بابت عارضه مغزی یا اعضای دیگر گرفته است، چه میشود؟ آیا مسترد شده و برای ایامی که شخص دچار مرگ مغزی بوده، ارش تعیین میشود؟
- پاسخ
آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)
دیه ضربهای که وارد شده است باید پرداخت شود و اگر ضربه مذکور دیه مقدره ندارد ارش دارد.
ب. فعالیت مغز (عقل) دیه کامله دارد. در فرض سؤال چنانچه منجر به فوت نشود دیه عقل و شش دیه دیگر برای سایر حواس که معطل شده است پرداخت میشود.
ج. اگر به طوری باشد که معلوم شود از اول اشتباه شده است باز گردانده میشود و ارش محاسبه میشود. اما اگر معلوم شود به هبه جدید خدای سبحان به صورت کرامت خوب شده است دیه مسترد نمیشود.
۱۵/۰۱/۱۳۸۶
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
در صورتی که مرگ مغزی بازگشت نکند دیه کامله دارد و اگر بازگشت کند ارش دارد و چنانچه هزینههای ضروری بیش از اندازه باشد مقدار اضافی را نیز باید بپردازد.
۱۱/۰۹/۱۳۸۵
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
الف. دیه کامله است.
ب. خیر.
ج. اگر مغز و سایر اعضا به حالت قبل برگردند، دیه مسترد میشود، ولی ارش باید پرداخت شود، و اگر بعضی از اعضا سلامت خود را باز نیابند، به حسب مورد دیه یا ارش ثابت است، ولی دیه، بیش از یک دیه کامل نباید باشد.
۲۱/۱۰/۱۳۸۵